ŞENYURT BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İŞÇİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 – Bu Yönetmeliğin amacı; Şenyurt Belediyesi sürekli işçi, geçici işçi, şirket işçisi ve sözleşmeli personeline verilecek disiplin cezalarının usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
Madde 2 – Bu Yönetmelik, 5393 Sayılı Kanunun 49. Maddesi uyarınca Şenyurt Belediye Başkanlığı’nda görev yapan sürekli işçi, geçici işçi, şirket işçisi ve sözleşmeli personeli kapsar.
Dayanak
Madde 3– Bu Yönetmelik, 14.07.1965 tarihli “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu”, 03.07.2005 tarihli “5393 Sayılı Belediye Kanunu”, 22.05.2003 tarihli “4857 sayılı İş Kanunu” 17.09.1982 tarih ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren “Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik”, 06.06.1978 tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya konulan “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar” ile İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 31.10.2005 tarih ve 11493 sayılı Genelgesi’ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4–(1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;
Disiplin Cezalarının Verilmesinde Uygulanacak Esaslar
Madde 5– Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları ekli cetvelde unvanları belirtilen Disiplin Amirleri tarafından verilir. İşe son verme cezası, birim amirinin teklifi üzerine, Şenyurt Belediyesi Disiplin Kurulu Kararı ve atamaya yetkili Amirin Onayı ile hüküm ifade eder. Disiplin ve Üst Disiplin Amirleri İle Bunların Yetki, Görev ve Sorumlulukları
Madde 6- Disiplin ve Üst Disiplin Amirlerinin:
a- Unvanları : (Ek-1) Ekli Cetvelde gösterilmiştir.
b- Görevleri:
c- Sorumlulukları:
Disiplin ve Üst Disiplin Amirleri, disiplin işlerinde kendilerine kanunlarla verilen yetkileri, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla; personele yasal olarak tanınan hakları, hakkaniyet ve eşitliği esas alan bir tutum ve davranış içinde kullanmak ile sorumludur.
Bu genel sorumluluğun dışında Disiplin ve Üst Disiplin Amirleri ayrıca;
İKİNCİ BÖLÜM
Disiplin Hükümleri
Disiplin Cezalarının Çeşitleri
Madde 7-(1)Şenyurt Belediyesi hizmetlerinin yürütülmesinde, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve ilgili mevzuat ile belirtilen görevleri yerine getirmeyerek yasaklanan eylem ve davranışlarda bulunan personele, ihlalin niteliği ve sonucun ağırlık derecesine göre aşağıda sayılan disiplin cezaları uygulanır:
ç) İşe son verme.
(2) Cezayı gerektiren eylem ve davranışların nitelikleri ve özellikleri göz önün de tutularak bu eylem ve davranışlar için gerektiğinde bir derece ağır veya hafif ceza verilebilir.
Uyarma Cezası
Madde 8- (1) Şenyurt Belediyesi personeline görevinde ve davranışlarında daha dikkatli ve özenli hareket etmesi gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
ı) Çağrıldığı veya görevlendirildiği işlere, belgelenebilir sağlık sorunu veya mücbir sebep gibi kabul edilir bir mazereti olmaksızın katılmamak.
i)Mesai saatlerinde ve görev başında uyumak, iş saatlerinde gereksiz yere arkadaşlarını meşgul etmek, özel işleriyle uğraşmak.
k)Sağlık raporu alınması halinde raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar elektronik ortamda veya uygun yollarla bağlı olunan disiplin amirine intikal ettirmemek.
l)Gerektiği halde iş arkadaşlarına yardımcı olmamak.
m)Görev yaptığı kurum içerisinde şikâyetleri ve istekleri hiyerarşik sisteme uygun şekilde yapmamak.
Kınama Cezası
Madde 9- (1) Şenyurt Belediyesi personeline, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
ı) Kurum içerisinde siyasi söylem ve beyanlarda bulunmak;
Aylıktan Kesme
Madde 10- (1) Personelin yerine getirdiği görev ve yaptığı davranışların yevmiye kesmeyi gerektirecek kadar kusurlu görüldüğünü bildirmek amacıyla ücretinden 4857 sayılı İş Kanununun 38 inci maddesinde belirlenen miktar kadar kesinti yapılmasıdır.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
1) Bir gündelik ücret kesme cezası aşağıdaki fiil ve hallere uygulanır.
ı) Personel kimlik kartını işe giriş ve çıkışlarda düzenli kullanmamak, başkalarına kullandırmak ya da başkasının kartını kullanmak suretiyle işe gelmemiş personeli gelmiş gibi göstermek.
2) Bir gündelikten fazla ücret kesme cezasını aşağıdaki fiil ve hallere uygulanır.
a)1 yıl içerisinde bir gündelik ücret kesme cezası gerektiren bir fiilin ikinci kez işlenmesi halinde 2 gündelik tutarında,
c)Uyarma cezası gerektiren bir fiilin 1 yıl içerisinde üçüncü kez işlenmesi halinde 2 gündelik tutarında,
d)Kusurlu olarak görevle ilgili araç ve gereçlerin bozulmasına, hasarına neden olmak veya zamanında bozuklukların yetkiliye bildirilmemesi fiillerinin işlenmesi halinde 2 gündelik tutarında,
İşe Son Verme Cezası
Madde 11 – İşe son verme cezası; personelin bir daha Şenyurt Belediyesi’nde herhangi bir göreve atanmamak üzere ilişiğinin kesilmesidir. İlişiği kesilen personel bir daha Şenyurt Belediyesinde personel olarak görev alamaz. İşe son verme cezasını gerektiren eylem ve davranışlar aşağıda gösterilmiştir:
a)Bir ayda ikiden fazla ücret kesme cezası almak.
b)Bir Günden Fazla Ücret Kesme Cezasını Gerektiren Haller başlıklı bölümde yer alan 4,5,6,7 ve 8 sıralarında yer alan fiilleri 1 yıl içerisinde ikinci kez tekrarlamak.
c)İzinsiz ve mazeretsiz bir ayda art arda iki gün ya da toplam üç gün veya bir döneminde (en fazla bir yıllık dönem) toplam on gün göreve gelmemek;
d)İş yerinde veya görev sırasında alkollü içki kullanmak, kumar oynamak veya oynatmak.
e)İş yerinde uyuşturucu madde bulundurmak veya kullanmak.
d)İş yerinde yangına sebebiyet vermek.
f)İş yerine sabotaj yapmak.
g)Göreve sarhoş gelmek.
h)Teslim edilen araç ve gereçlerin yitirilmesine veya hasarına kasten neden olmak.
ı)Sahte belge düzenlemek, belgede değişiklik yapmak.
i)Görevine ilişkin ve gizli kalması gereken sırları kasten açıklamak ya da bu sırları açıklayarak çıkar sağlamak veyaYetki almadan kurumla ilgili gizli bilgi ve belgeleri açıklamak;
l)Kurumun bilgi işlem sistemi üzerinden veya başka yollarla kurum içinde uygunsuz, müstehcen, rahatsız edici görüntüler izlemek, üretmek ve yaymak.
(2) Yukarıda belirtilmeyen tutum veya davranışın vuku bulması halinde 4857 sayılı İş Kanunu veya ekli cetvelde yer alan tutum ve davranışlara en uygun ve en yakın olan ceza verilir.
(3) Geçmiş hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu olan, ödül veya başarı belgesi alan işçiler için verilecek cezalarda bir derece hafif olan uygulanabilir ya da disiplin amiri tarafından sözlü uyarıda da bulunulabilir.
Tekerrür
Madde 12- (1) Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların özlük dosyasından silinmesine ilişkin 657 sayılı Kanunda belirtilen süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır.
(2) Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir.
Geçmiş Çalışmaların Disiplin Cezasına Etkisi
Madde 13 – Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan personel için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.
Benzer Fiillerde Disiplin Cezalarının Uygulanması
Madde 14 – Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verilir.
Diğer Disiplin İhlallerinde Uygulanacak Ceza
Madde 15 – Bu Yönetmeliğin 8. 9. 10. ve 11. maddelerinde sayılmış olan eylem ve davranışlar dışında kalan fakat nitelikleri itibariyle disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere benzerliği bulunan disiplin ihlallerinde, ihlalin niteliğine ve sonucun ağırlık derecesine göre bu cezalardan biri uygulanabilir.
Zamanaşımı
Madde 16 – (1) Bu yönetmeliğin 8.9.10. ve 11. maddelerinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
(2) Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde disiplin cezası verilmediği takdirde, ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Cezai Kovuşturma ile Disiplin Kovuşturmasının Bir Arada Yürütülmesi
Madde 17 – (1) Aynı olaydan dolayı personel hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez.
(2) Personelin ceza kanununa göre mahkum olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz.
Savunma Hakkı
Madde 18 – (1) Personel hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan personel, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
(2) Hakkında işe son verme cezası istenen personel, özlük dosyası hariç, soruşturma evrakını incelemeye, tanık dinletmeye, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma hakkına sahiptir
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
DİSİPLİN AMİRLERİ, YETKİLİ KURULLAR VE UYGULAMA
Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar
Madde 19– (1) Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları ekli cetvelde (Ek 1) belirtilen disiplin amirleri tarafından; İşe son verme cezası yetkili disiplin amirlerinin bu yöndeki talebi doğrultusunda Disiplin Kurulunun kararı ve atamaya yetkili Amirin Onayı ile verilir.
(2) Belediye Başkanı, personelin üst disiplin amiri olup diğer disiplin amirlerinin yetkilerini doğrudan kullanabilir.
(3) Disiplin Kurulu, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı itirazları, cezalara ilişkin karar ve eklerin kendilerine intikalinden itibaren 30 gün içinde inceleyerek sonuçlandırmakla yükümlüdür. Kurul, kendisine intikal eden cezaların kabul edilmesi veya reddedilmesi yönünde karar alır.
Karar Süresi
Madde 20 – (1) Disiplin amirleri uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını soruşturmanın tamamlandığı günden itibaren 15 gün içinde vermek zorundadır.
(2) İşe Son verme cezası için disiplin amirleri tarafından yaptırılan soruşturmaya ait dosya kararını bildirmek üzere Kurumun Disiplin Kuruluna 15 gün içinde tevdi edilir. Disiplin Kurulu, soruşturmayı tamamladığı tarihten itibaren 30 gün içinde soruşturma evrakına göre tevdi edilen dosyayı karara bağlar.En geç 15 gün içerisinde ilgiliye tebliğ edilir.
Disiplin Kurulunun Karar Usulü, Personelin Hakkı
Madde 21- Disiplin Kurulu kendilerine intikal eden dosyaların incelenmesinde, gerekli gördükleri takdirde, ilgilinin özlük dosyasını ve her nevi evrakı incelemeye, bilgi almaya, yeminli tanık ve bilirkişi dinlemeye veya niyabetin dinletmeye, mahallen keşif yapmaya veya yaptırmaya yetkilidirler. Hakkında işe son verme cezası istenen personel, özlük dosyası hariç, soruşturma evrakını incelemeye, tanık dinletmeye, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma hakkına sahiptir.
Uygulama
Madde 22 - (1) Disiplin cezaları verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve derhal uygulanır.
(2) Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.
(3) Verilen disiplin cezaları sıralı disiplin amirine bildirilir.
(4) Personele, bu yönetmeliğin 8.,9.,10. maddelerinde belirtilen fiillerden ötürü verilecek uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarında; Yönetmelik gereğince disiplin amiri tarafından savunması alınır (savunmasını yapmayan personel, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.) savunması kabul edilebilir görülmüyorsa fiiline uyan disiplin cezası verildikten sonra personele tebliğ edilerek tamamlanan evraklar (asılları) özlük dosyalarında muhafaza edilmek üzere İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne gönderilir.
(5) Personelin eylemi bu yönetmelikte belirtilen işe son verme cezasını gerektiriyorsa, Şenyurt Belediyesi Disiplin Kurulu tarafından karara bağlanır. Bu yönetmelik gereğince Disiplin Amiri tarafından personelin savunması, yine bu yönetmelikte belirtilen savunma esasına uygun olarak alınır, (savunmasını yapmayan personel, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.) Savunma, haklı ve kabul edilebilir görülmüyor ise gerekçeleriyle birlikte incelenmek ve kararverilmek üzere soruşturma dosyası ilgilinin bağlı olduğu Müdürlük tarafından Şenyurt Belediyesi Disiplin Kuruluna intikal ettirilmek üzere İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir. Disiplin Kurulu, kendisine intikal eden işe son verme cezasına ilişkin soruşturma dosyasını tamamladığı tarihten itibaren 30 gün içinde karara bağlar. Disiplin Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda muhakkik görevlendirme yetkisine haizdir.
İtiraz
Madde 23 – (1) Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.
(2) İtirazda süre kararın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. Bu süre içerisinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.
(3) İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren 30 gün içinde kararlarını vermek zorundadırlar.
(4) İtirazın kabulü halinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.
(5) Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.
Cezaların Tebliği
Madde 24– Bu yönetmeliğin 8.9.10. maddelerinde sayılan fiillerden ötürü verilecek uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları; yetkili disiplin amiri tarafından verildikten sonra personele yazılı olarak tebliğ olunur. Tamamlanan evraklar (asılları), özlük dosyasına işlenmek üzere İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilir. Personelin bu yönetmeliğin 11. maddesinde sayılan fiillerden dolayı Disiplin Kurulunca verilen işe son verme cezası, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nce personele yazılı olarak tebliğ olunur
Disiplin Cezalarının Bir Süre Sonra Özlük Dosyasından Silinmesi
Madde 25 – Disiplin cezaları personelin özlük dosyasına işlenir. İşe son verme cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan personel uyarma ve Kınama cezalarının uygulanmasından beş yıl, aylıktan kesme cezasının uygulanmasından on yıl sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından çıkartılarak silinmesini isteyebilir. Personelin, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar özlük dosyasına işlenir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
SON HÜKÜMLER
Yönetmelikte Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 26– Bu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik, 6/6/1978- 7/15754 tarih ve sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar hükümleri uygulanır.
Yürürlük
Madde 27 – Bu Yönetmelik Şenyurt Belediyesi Meclis kararı ile kabulü sonucu kesinleşmesi ve kurum web sitesinde yayımlanması ile yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 28 – Bu Yönetmelik hükümleri Şenyurt Belediye Başkanı tarafından yürütülür.
DİSİPLİN AMİRLERİ CETVELİ
Disiplin Amirleri aşağıda belirtildiği gibidir.
PERSONEL |
DİSİPLİN AMİRİ |
BİR ÜST DİSİPLİN AMİRİ |
DİSİPLİN KURULU |
Birim Amirliklerinde Çalışan Personel |
Birim Müdürü |
Belediye Başkanı |
Belediye Başkanı ve Atanmış Encümenler |
*Belediye Başkanı aynı zamanda, Belediyede çalışan bütün personelin en üst disiplin amiridir.